Bandprofeet

Geen of weinig shows deze zomer? Dat klinkt als het ideale moment om eens flink aan jouw band te sleutelen! Samen met mij: Ricardo Jupijn. Want ik ben niet alleen muzikant en hoofdredacteur van The Daily Indie, nee, ik ben mogelijk ook wel jouw nieuwe bandprofeet. Degene die jou persoonlijk gaat helpen om jouw act te upgraden. Ik zie dagelijks namelijk veel toffe muzikanten met een hoop potentie voorbijkomen, maar die nog geen duidelijke identiteit hebben. Acts waar een ‘net-niet-gevoel’ omheen hangt… Daarom lijkt het mij tof om met die artiesten de ‘puntjes de i’ te zetten. Hoe ik dat doe en waar ik je zoal bij kan helpen? Dat vind je hieronder!

Wil je meer weten: stuur mij dan een een mailtje!

Bandbiografie
Met een goede biografie vertel je in een paar rake zinnen wie je bent en waar je voor staat. Dat weet je inderdaad zelf ook wel. Maar vertelt jullie biografie echt wie jullie zijn en waar jullie voor staan of zijn het slechts wat ronkende termen en vergelijkingen met andere bands? Als je het gevoel hebt dat jullie verhaal scherper en persoonlijker kan, dan zetten we een pot koffie, gaan we om de tafel zitten en schrijf ik een compact en actief verhaal dat precies vertelt wie jullie zijn.

Fotografie
Wat is negen van de tien keer jouw eerste kennismaking met een act? Juist: de bandfoto. Daarmee kun je direct een goede eerste indruk maken. Of niet… Zo’n foto schept verwachtingen, komt terug in alle communicatie en die moet dus passen bij wie jullie zijn: die moet jullie verhaal en muziek uitstralen. Hoe kom je over, welke locatie gebruik je, welke kleding trek je aan en voor welke stijl ga je? Dat kunnen we samen uitzoeken! En ook al schiet ik zelf geen bandfoto’s; ik ken tientallen goede fotografen vanuit mijn The Daily Indie-netwerk, met evenveel stijlen en prijskaartjes.

Website/social media/artwork
Wat straal je online uit, denk je goed na over wat je online plaatst en hoe het eruitziet? Ik hoop het wel, maar toch zie ik dagelijks veel rommelige tijdlijnen voorbijkomen met een ratjetoe aan berichten en onsamenhangende vormgeving. Dat is zonde, want het is belangrijk dat je online-identiteit past bij wie jullie zijn. Niet alleen voor fans, maar ook voor eventuele pers, boekers, labels en programmeurs. Samen zagen we jullie kanalen door en kijken we naar mogelijkheden om deze beter in te zetten. Mocht je er meer grafische of technische hulp bij nodig hebben om jouw huisstijl van de grond te krijgen, dan ken ik een aantal goede developers, vormgevers en illustratoren. Die overigens ook erg goed zijn in het maken van artwork voor singles en albums. Just sayin’…!

Productie
Als muziekjournalist en hoofdredacteur luister ik de hele dag naar muziek en ben ik altijd op zoek naar nieuwe acts om over te schrijven. Zo ‘beoordeel’ ik continu nieuwe muziek en hoor ik 1.001 sounds, lyrics, technieken en genres voorbijkomen. Het lijkt mij tof om jullie muziek op de snijtafel te leggen en daar niet alleen iets van te ‘vinden’, maar daar eventueel ook aan te schaven. Ik maak al ruim vijftien jaar muziek (zie biografie hieronder) en ik kan hier praktisch en theoretisch over meedenken. Wil je vervolgens op zoek naar een goede producer of studio? Zeg maar wat je zoekt en ik vertel wie je nodig hebt.

Promotie
Goed, dan heb je alles op de rit: een strakke bandfoto, een sterke bio, gestroomlijnde social media-kanalen en prachtige muziek: wat dan? Hoe krijg je die muziek in de oren van nieuwe fans en mensen die jouw band verder kunnen helpen? Dat is inderdaad nog niet zo eenvoudig. Hoe val je op, hoe schrijf je een goede mail, wat voor soort videoclip past goed bij jouw act, hoe kom je in de juiste playlists terecht? Er zijn genoeg manieren om mensen jouw band te laten ontdekken en ik deel graag voorbeelden en ervaringen. En zoek je daarna nog een flitsende communicatie-chef om door te pakken? Ik word de hele dag gemaild door goede pr-mensen uit het vak, dus die ken ik ook! 😉


Wie is Ricardo?
Ik ben de oprichter en hoofdredacteur van The Daily Indie en al bijna tien jaar run ik dit platform. Van de nieuwste acts van eigen bodem tot Mac DeMarco en Kevin Parker van Tame Impala: ik interviewde ze allemaal en ik heb duizenden bands voorbij zien komen. Wat je daar zoal van leert? Nou, waarom die ene act nou precies boven de rest uitsteekt, en die geheimen zitten verstopt in alle punten hierboven.

Maar ik heb niet alleen een ‘media-bril’ op, ik ben zelf al bijna vijftien jaar actief als muzikant. Momenteel in de band Anemone, waarmee ik onder andere aan Popronde mee heb gedaan, op Motel Mozaique speelde en support deed voor Triggerfinger. Daarvoor speelde ik in The Medics, een band die getekend was bij PIAS, meerdere keren bij DWDD en 3FM speelde en het tot de soundtrack van FIFA12 schopte. Ik klets dus niet alleen vanaf een afstandje over muziek, nee: je kunt mij zomaar backstage tegenkomen met een gitaarkoffer.

Naast hoofdredacteur van The Daily Indie en muzikant ben ik onder meer lid van de kernselectiecommissie van Popronde, ben ik jurylid van de Grote Prijs van Nederland geweest, extern beoordelaar bij muziekopleidingen en ben ik actief als literatuurjournalist. 


Kosten
Van links naar rechts en van boven naar beneden: als je met mij wilt werken aan jouw biografie, fotografie, website/social media, productie en promotie, dan gaan we daar voor 550 euro (ex. BTW) mee aan de slag. Wil je liever samen aan een nieuwe biografie werken? Dat kan ook: stuur mij vooral een mailtje om meer informatie te vragen en dan gaan we samen aan de identiteit van jouw band werken!

Illustraties: Kevin Smink