Interviews & Artikelen

Van al het verschillende journalistieke werk, is interviewen een van mijn favoriete onderdelen. Vanaf de start van mijn studie Journalistiek in 2006 heb ik inmiddels talloze mensen geïnterviewd over de meest uiteenlopende onderwerpen. Van muzikanten en schrijvers tot en met professoren en ondernemers. Hieronder is een selectie te vinden van artikelen die ik gepubliceerd heb.

Muziek
Voor The Daily Indie heb ik de laatste jaren tientallen bands, artiesten en mensen uit de muziekindustrie geïnterviewd. Een greep uit (inter)nationale artiesten: Alt-J, Tame Impala, DIIV, The Drums, Cloud Nothings, Jacco Gardner, Mac DeMarco, Wild Nothing, Black Lips, Mikal Cronin, FUZZ, The Wytches, Cosmonauts, Viet Cong, TOPS, Smith Westerns, Eagulls, Jaakko Eino Kalevi, Drenge, White Fence, Ultimate Painting, The Growlers en Bombay Bicycle Club.

Freelance muziekjournalist
Als freelance muziekjournalist heb ik bands als Kensington, John Coffey, Rats On Rafts, The Vaccines en Blaudzun geïnterviewd voor Gitarist. Maar ook de Rotterdamse band The Kik voor FRET, De Dijk voor Slagwerkkrant en Mozes and the Firstborn voor het magazine Buma, van de gelijknamige Nederlandse auteursrechtenorganisatie.

gitarist-kensington

bombay-show-pig-interview-fret

gitarist-john-coffey


Literatuur
Op het gebied van literatuur maak ik een serie voor het blad Schrijven. Voor een serie in 2016 heb ik Alex Boogers, Hanna Bervoets, Saskia de Coster, Jerry Hormone en Wilfried de Jong geïnterviewd. In 2017 maak ik een nieuwe serie met onder meer Viktor Frölke, Thierry Abels en heb ik Michel van Egmond geïnterviewd voor een los item. In 2018 maakte ik een serie over ‘debutanten op leeftijd’ met onder meer Femke Schavemaker, Chris Polanen, Rinske Hillen, Alexander Rinnooy Kan en Kristof De Muynck.

Wilfried de Jong - Schrijven

Michel van Egmond - Schrijven Magazine

schrijven-jerry-hormone


VOL van BOEKEN
Het tijdschrift VOL van BOEKEN is een uitgave van boekhandel Libris en is gratis verkrijgbaar in de winkels. Voor de tweede editie van de literatuurglossy heb ik twee interviews gedaan. Eentje met Jos Palm en Freek de Jonge. Voor de derde editie sprak ik met Miquel Bulnes en Oscar van den Boogaard, voor de vijfde editie met Eva Meijer en Max Porter.


Karakters
Voor het gloednieuwe literaire platform Karakters mocht ik het openingsverhaal van de website schrijven: een Portret van Michail Boelgakov en zijn meesterwerk De Meester en Margarita. Het verhaal is hier in zijn geheel te lezen, inclusief illustraties van Mirjam Vesters.

Goethe
Als tweede maakte ik een uitgebreid portret van Johann Wolfgang von Goethe plus een audioverhaal van een fragment uit zijn boek Faust. De illustraties zijn gemaakt door Veerle van Herk.

Dante
Met een verhaal over een van de belangrijkste schrijvers uit de geschiedenis van de literatuur, ronden we tegelijkertijd onze duivelse Karakters-triptiek af. Een drieluik met aan de linkerkant het portret van Michail Boelgakov, aan de rechterkant Johann Wolfgang von Goethe en in het midden het stralende en goddelijke werk van Dante. Lees hier het portret van de Florentijnse dichter. De illustratie is van Anne Hulskemper.

 

Albert Camus
De Franse schrijver en Nobelprijswinnaar Albert Camus (1913–1960) was een man van het volk, een intellectueel, een rokkenjager, een verzetsheld, een begenadigde voetbalkeeper en altijd met die onafscheidelijke peuk in zijn rechtermondhoek. Daarnaast was Camus natuurlijk vooral een compacte en filosofische schrijver die graag experimenteert en zich toelegt op essays, theater en literatuur. Ik schreef een uitgebreid portret over zijn leven en dook in zijn bekendste werk De vreemdeling (1942) aan de hand van een essay van Sartre plus een interview met Camus-liefhebber Marieke McKenna. De illustratie is gemaakt door Veerle van Herk. Lees het hier!

Nagieb Mahfoez
De twintigste eeuw van Egypte geeft Nagieb Mahfoez alle inspiratie die hij nodig heeft. Levend in een land vol politieke strijd, oorlogen, staatsgrepen, revoluties, westerse invloeden en diepgewortelde religie, schrijft hij in zeventig jaar een kolkend oeuvre bij elkaar. Zelfs een moordaanslag in 1994 houdt hem niet tegen om de ziel van zijn land op papier te krijgen. Over deze schrijver – en enige Arabische Nobelprijswinnaar – schreef ik een portret over Karakters. Ik neem je mee door zijn fascinerende leven, zijn tintelende Caïro-trilogie en met professor Dina Heshmat sprak ik onder meer over de schrijver en de Egyptische literatuur. De illustratie is van Harmke Antonissen.


Andere publicaties
Naast het interviewen van een hoop verschillende mensen voor allerlei publicaties, schrijf ik ook geregeld artikelen over verschillende onderwerpen. Hieronder een aantal artikelen uit onder meer The Daily Indie, LiveGuide en Bouwend Nederland.

Reportage van een Noord-Afrikaanse tour van Tamino in Casablanca voor The Daily Indie, lees het hier.

Interview met de Engelse band Temples voor LiveGuide NL | Issue #30, 2017

Meerdere interviews voor het Heuvelrug Magazine | 2017

Achtergrondverhaal over Frank Zappa voor The Daily Indie | Issue #24, 2016

the-daily-indie-frank-zappa

Artikel voor Goed Bestuur & Toezicht over fiscaliteit | Editie 2 van 2016

goed-bestuur-toezicht-2-16

Artikel voor Bouwend Nederland over slimme infrastructuur | Bouwend NL, Zomer 2016

Schermafbeelding 2016-09-25 om 16.27.00