Interviews & artikelen

Van al het verschillende journalistieke werk, is interviewen een van mijn favoriete onderdelen. Vanaf de start van mijn studie Journalistiek in 2006 heb ik inmiddels talloze mensen geïnterviewd over de meest uiteenlopende onderwerpen. Van muzikanten en schrijvers tot en met professoren en ondernemers. Hieronder is een selectie te vinden van artikelen die ik gepubliceerd heb.

Muziek
Voor The Daily Indie heb ik de laatste jaren tientallen bands, artiesten en mensen uit de muziekindustrie geïnterviewd. Een greep uit (inter)nationale artiesten: Alt-J, Tame Impala, DIIV, The Drums, Cloud Nothings, Jacco Gardner, Mac DeMarco, Wild Nothing, Black Lips, Mikal Cronin, FUZZ, The Wytches, Cosmonauts, Viet Cong, TOPS, Smith Westerns, Eagulls, Jaakko Eino Kalevi, Drenge, White Fence, Ultimate Painting, The Growlers en Bombay Bicycle Club.

Freelance muziekjournalist
Als freelance muziekjournalist heb ik bands als Kensington, John Coffey, Rats On Rafts, The Vaccines en Blaudzun geïnterviewd voor Gitarist. Maar ook de Rotterdamse band The Kik voor FRET, De Dijk voor Slagwerkkrant en Mozes and the Firstborn voor het magazine Buma, van de gelijknamige Nederlandse auteursrechtenorganisatie.

gitarist-kensington
bombay-show-pig-interview-fret
gitarist-john-coffey

Literatuur
Op het gebied van literatuur maak ik series voor het blad Schrijven. Voor een serie in 2016 heb ik Alex Boogers, Hanna Bervoets, Saskia de Coster, Jerry Hormone en Wilfried de Jong geïnterviewd. In 2017 maak ik een nieuwe serie met onder meer Viktor Frölke, Thierry Abels en heb ik Michel van Egmond geïnterviewd voor een los item. In 2018 interviewde ik ‘debutanten op leeftijd’, met onder meer Femke Schavemaker, Chris Polanen, Rinske Hillen, Alexander Rinnooy Kan en Kristof De Muynck. Later sprak ik naast schrijvers als Sinan Çankaya, Tessa Leuwsha, Tofik Dibi, Ernest van der Kwast, Khalid Mourigh en Anousha Nzume vooral met debutanten. Onder meer Thomas van der Meer, Joost Oomen, Simone Atangana Bekono, Lisa Weeda, Andreas Jonkers, Irma Achten, Vincent Merjenberg, Peter Buurman, Jilt Jorritsma, Anne Moraal, Sinan Çankaya en Hannah van Binsbergen.

Wilfried de Jong - Schrijven
Michel van Egmond - Schrijven Magazine
schrijven-jerry-hormone

VOL van BOEKEN
Het tijdschrift VOL van BOEKEN is een uitgave van boekhandel Libris en is gratis verkrijgbaar in de winkels. Voor de tweede editie van de literatuurglossy heb ik twee interviews gedaan. Eentje met Jos Palm en Freek de Jonge. Daarna volgden nog interviews met Miquel Bulnes, Oscar van den Boogaard, Eva Meijer, Max Porter, Joris van Casteren, Jeroen Pen, Frank Heinen, Frits Spits, Coen Verbraak, Joost Prinsen, Elvin Post, Ari Deelder en Dan Brown.


Karakters
Voor het literaire platform Karakters maakte ik het openingsverhaal van de website: een Portret van Michail Boelgakov en zijn meesterwerk De Meester en Margarita. Het verhaal is hier in zijn geheel te lezen, inclusief illustraties van Mirjam Vesters.

Goethe
Als tweede maakte ik een uitgebreid portret van Johann Wolfgang von Goethe plus een audioverhaal van een fragment uit zijn boek Faust. De illustraties zijn gemaakt door Veerle van Herk.

Dante
Met een verhaal over een van de belangrijkste schrijvers uit de geschiedenis van de literatuur, ronden we tegelijkertijd onze duivelse Karakters-triptiek af. Een drieluik met aan de linkerkant het portret van Michail Boelgakov, aan de rechterkant Johann Wolfgang von Goethe en in het midden het stralende en goddelijke werk van Dante. Lees hier het portret van de Florentijnse dichter. De illustratie is van Anne Hulskemper.

Albert Camus
De Franse schrijver en Nobelprijswinnaar Albert Camus (1913–1960) was een man van het volk, een intellectueel, een rokkenjager, een verzetsheld, een begenadigde voetbalkeeper en altijd met die onafscheidelijke peuk in zijn rechtermondhoek. Daarnaast was Camus natuurlijk vooral een compacte en filosofische schrijver die graag experimenteert en zich toelegt op essays, theater en literatuur. Ik schreef een uitgebreid portret over zijn leven en dook in zijn bekendste werk De vreemdeling (1942) aan de hand van een essay van Sartre plus een interview met Camus-liefhebber Marieke McKenna. De illustratie is gemaakt door Veerle van Herk. Lees het hier!

Nagieb Mahfoez
De twintigste eeuw van Egypte geeft Nagieb Mahfoez alle inspiratie die hij nodig heeft. Levend in een land vol politieke strijd, oorlogen, staatsgrepen, revoluties, westerse invloeden en diepgewortelde religie, schrijft hij in zeventig jaar een kolkend oeuvre bij elkaar. Zelfs een moordaanslag in 1994 houdt hem niet tegen om de ziel van zijn land op papier te krijgen. Over deze schrijver – en enige Arabische Nobelprijswinnaar – schreef ik een portret over Karakters. Ik neem je mee door zijn fascinerende leven, zijn tintelende Caïro-trilogie en met professor Dina Heshmat sprak ik onder meer over de schrijver en de Egyptische literatuur. De illustratie is van Harmke Antonissen.

Honoré de Balzac
Iedereen kent de naam Honoré de Balzac, maar verder lijkt zijn uitbundige bestaan aan elkaar te hangen van mythes. Of het nu die doorgeslagen koffieverslaving is, de schuldeisers waarvoor hij continu op de vlucht is of een van de grootste projecten uit de wereldliteratuur: La comédie humaine, een collectie van ruim negentig boeken en 2.400 personages. Rond alles hangt een sluier van mysterie. Dat maakt het leven en werk van een van Frankrijks grootste schrijvers des te interessanter. Maar hoe kan het toch dat er in de Lage Landen vrijwel geen romans van Honoré de Balzac in druk zijn. En waarom duurde het meer dan anderhalve eeuw voordat een van zijn bekendste werken in het Nederlands werd vertaald? Karakters plaatst zich midden in deze Romantische oerknal en zoekt uit wie Honoré de Balzac was.


Stefan Zweig
Het leven van deze schrijver en humanist lijkt van een afstandje enkel uit extremen te bestaan. Hij is enerzijds een spin in het web van de Europese cultuur, zit goed in de slappe was, leidt een heerlijk intellectueel leven en is een van de populairste schrijvers van zijn tijd. Door alleen Albert Einstein en Sigmund Freud te noemen, doe je al zijn andere fans tekort. Anderzijds slaat de verwoestende Eerste Wereldoorlog een gat in de ziel van deze pacifist en eindigt zijn jarenlange vlucht voor de nazi’s in een tragisch einde. Stefan Zweig, een zacht mens omringd door vuur.


Andere publicaties
Naast het interviewen van een hoop verschillende mensen voor allerlei publicaties, schrijf ik ook geregeld artikelen over verschillende onderwerpen. Hieronder een aantal artikelen uit onder meer The Daily Indie, LiveGuide en Bouwend Nederland.

Reportage van een Noord-Afrikaanse tour van Tamino in Casablanca voor The Daily Indie, lees het hier. Dit artikel stond in 2020 op de shortlist van de Jip Golsteijn Journalistiekprijs.

Interview met de Engelse band Temples voor LiveGuide NL | Issue #30, 2017

Meerdere interviews voor het Heuvelrug Magazine | 2017

Achtergrondverhaal over Frank Zappa voor The Daily Indie | Issue #24, 2016

the-daily-indie-frank-zappa